Kek Mentega



                                                          Assalamualaikum!!!
Alhamdulilah..kita semua dapat lgi menghirup udara segar pagi ini,,Ya ALLAH bersyukur sangat..
Pagi tadi semangat nak buat 'ROTI BAKAR' semangat lah aik roti ltak majerin bagai..lpas tuh letak dkt toster tiba-tiba 'BBOOOMMMMM'  ehhh knp erk?pelik tetiba pagi-pagi ada org main mercun ka ehh?
rupa-rupanya toster yg meletup..aisshhh kna marah..huh..sedih..spoil my mood..bbuurrr..

AHaaa..i ada nak share something lah ehh..kelmarin i semangat buat kek..tanpa menggunakan mixture..auuuwww..sedeyh doohhh..tapi still boleh buat..ehehehhe..i buat kek yg dicurik resepi dari mak sedara i..ahhahaha..pertama kali makan dah tertarik nak buat..

Senang je nak buat mak sedara i ckap so i pun tertarik ler nak buat..hihihi..dah berceloteh terlebih panjang sangat nih..lupa nak bagitaw..kek tuh kek nma apa ntah..tak tahu hikhik..apa yg  penting kek tuh sedap..apabila di masukkan di dalam mulut..eewwaahhh..


Oke resepinya ialah.
 
#5 biji telur
#250 gram tepung naik sendiri (2 cawan)
#250 gram mentega
#1 sudu esen vanila
#200 gram gula (2 cawan)

    1.Kacaukan mentega dgn gula sehingga sebati..
    2.Gula&Tepung kalo tak nak gunakan penimbang..boleh gunakan sukatan menggunakan cawan
    3.Masukkan telur dan kacaukan sehingga warna adunan itu berwarna putih kekuningan
    4.Masukkan satu sudu esen vanila&masukkan juga tepung naik sendiri..kacaukan sehingga sebati..setelah sebati masukkan ke dalam dulang dan sedia untuk membakar padasuhu 150&selama 25 minit..kalau tak masak lagi naikkan paras suhu..

Info: Jika hendak tahu kek itu masak kea tak..ambil lidi cucukkan di tengah kek&tengok adunan kek itu melekat ataupun tidak..kalau melekat itu bermakna kek itu tidak masak sepenuhnya..jika tidak melekat..kek itu sudah siap&sedia untuk di makan :)

Itu saja larh ehh i boleh kongsikan :)
Hope suka lah ehh..


                        Macam ni lah gambar dia.ehikss..atas tu berkerak sbb tu jadi mcm nie :)


Comments

KALORI tinggiii nih...xleh amal selalu...hahahahahahahhaha
Marzatul Alia said…
Ahaaa..cuma buat sekali sekala jea :)

Popular posts from this blog

Programme Visual Culture Studies Uitm

Jgn GIVE UP !

Story of Life