Short trip Pulau Ketam

Assalamualaikum

  Okay seperti yang dijanjikan aku akan update setiap trip yang aku pergi, ada lagi dua trip yang lain aku akan share apa yang best tentang kelas teater aku, HAHAHA, sebernanya suka ja kelas teater tu tapi malas dan setiap kali habis  tu aku ada KO, so mmg flat habis , so aku akan cerita nanti, stay tune 😄 

  Trip ke Pulau Ketam ni bukan kehendak aku, HAHAHA, tapi atas desakan budak berdua tu nak shoot assignment diaorang aku kena tolong teman, angkut barang, pegang barang, pass barang , so that day im their servant, HAHAHA, sabo jelah aku dgn dak dua org tuu.

  Aku tahu la pasal Pulau Ketam ni sikit-sikit sebab senior aku biasalah update dekat ig dia yang dia pergi pulau tu, so dia ada story sikit-sikit, dan yang aku tahu Pulau tu tak guna kenderaan bermotor seperti kereta, motor dan lain-lain, diaorang guna basikal biasa atau basikal bermotor  so diaorang yang tinggal di pulau ni mmg menjaga kesejahteraan bumi betul.

  Kitaorang dari kolej gerak tak la awal sangat, dlm pkul 9, so nak gerak ke pelabuhan lagi amik masa dalam 1 jam may be, kitaorang dari Puncak alam, sebenarnya aku dah tak ingat berapa haribulan sebab dah lama, bulan 3 ke 4 tah, Hahaha, maaf akak tak take note langsung, so untuk mengelak penyakit lupa semakin parah may be next trip aku lebih concern nak tulis tarikh travel , ahakssss. Lepas sampai pelabuhan terus cari tiket, cari boat yang best, tapi jimat budget gituhh, walaupun awal sem , banyak lagi duit yg akak nak guna, so cri yg paling murah, hahaha, dalam boat tu majoriti kaum cina sebab dekat Pulau Ketam keseluruhan kaum cina, kaum lain ada tapi tak banyak hanya segelintir.

  

Dalam boat, dak tieya excited tunjuk tiket

  Dalam masa 45 minit jugak dalam boat sebelum sampai jeti, so lepas sampai je sana aku macam wauuuu, waktu tu aku tengah busy nak buat video sampai lupa nak amik gambar , haha, so gambar hanya la picisan yaa, sebab aku lebih mementingkan video untuk diupload di ig , KIHKIHKIH. Air surut waktu kitaorang sampai so boleh nampak dgn jelas banyak sgt ketam kecil, alololo comel, lepas tu aku buat consumption yang patut la nama pulau ketam sebab banyak gila ketam, ketam kecil tu buat aku rasa nak buat ketam goreng sambal 😅😅😅


  



 Pulau Ketam ni comel sangat, pandai diaorang decorate untuk attract pelancong, so teruskan kepada niat asal datang sini untuk shoot so kitaorang cari tempat nelayan baru balik dari laut so kitaorang memang redah je mana ada jalan , tapi dekat Pulau ni scary sebab banyak anjing so kena jaga sikit, rumah dekat Pulau ni juga comel je , macam kat chew jetty , Penang, perkampungan nelayan memang best. 

  





Ni bukti aku kena angkat barang diaorang 

Nice View


  Kitaorang tak jumpa tempat nelayang naik kedarat so kitaorang explore lagi jumpa tempat ni, tempat ni sebenarnya bukan untuk nelayan tangkap ikan, tapi nelayan untuk kutip sampah dkt laut. Dak tieya amik gmbr abg ni, sporting gila, nasib ada juga abg ni boleh acah jadi nelayan ,HAHAHA. 

  Sebelum nak sampai ke tempat ni, kitaorang kena lalu titi kayu yang lubang nampak bawah, hahaha, mmg trill lepastu lubang besar, bunyi krekkk krukkk pulak ,dgn anjing byk, sabar jelahh 😴😴😴 , gambar titi tu aku tak ambil, aku buat video je , bebel aku ke dak tieya sbb dia bwk jalan tah apa apa.

  


Dalam kawasan kampung



Apom Balik Pak cik ni sedap, kitaorg tak breakfast, jadi makan sini jelah, sbb ini je kedai halal , yang lain haram , KAHKAHKAH
  

Surrounding dkt Pulau Ketam , enjoy 






















Balikkk


  Trip ni best walaupun panas terik sangat-sangat sampai rasa mcm nk terbakor muka iolls, tapi dalam trip la kita boleh timba pengalaman yang luar biasa contohnya jumpa org baru, share pengalaman, dari dulu lagi apapun aku suka explore, tak suka nak bermewah sbb apa kalau kita hidup mewah kita takkan rasa langsung bestnya hidup sebagai seorang pengembara, so lebih baik kita redah kasi pecah tapi sebelum redah siapkan dulu fizikal dan mental, Assalamualaikum 😀😀😀




Comments

Popular posts from this blog

Programme Visual Culture Studies Uitm

Story of Life

Jgn GIVE UP !