MID SEM TRIP 1

Assalamualaikum

  Okay, hari ni aku nak sambung cerita family short trip ke kelantan. Trip ke Kelantan , mak aku yang decide nak pergi sebab dia dah lama tak pergi sana, saja la jalan-jalan amik angin kat kelantan sebab dah lama sangat tak pi sana, lagipun roomate aku asal kelantan so dah alang-alang pergi kelantan , singgah la kejap dekat Bachok melawat mak abah roomate.

  Trip ni masa aku mid sem, lepas tu abg pun tgh mid sem sebab tu boleh jenjalan kelantan, abah pergi ke laut dengan kawan dia, kami ikut abg bawak jenjalan pusing kelantan , ngeeeee.

  Banyak jugak tempat dan makanan yang aku nak makan , aku dapat makan , hehehehe, so aku ni kira tukang plan untuk pi mana, tempat shopping, makan , lepak jenjalan.



First Day


  Gerak dari rumah dalam pukul 10pagi , abg guna jalan Grik, dalam 4 jam dah sampai Kelantan, trip ni Mak su pun join dengan family pak su , tapi gerak asing-asing, mak su pergi jumaat, kami gerak sabtu pagi, abg sorang ja drive yg lain semua tak boleh drive 😁😁😁 . Dalam pukul 4 check in hotel holiday villa, sebelum nak decide hotel pun boleh gaduh sebab call semua full, pening jugak la kepala aku nak cari, sampai stress, lepas tu abg pulak cari , nasib ada dan tak sangka langsung hotel tu senang gila, sebab berdepan dengan wakaf che yeh, tiap-tiap malam lepak , jenjalan wakaf che yeh, ngeh ngehh ngehh, sebab hotel semua full , hari isnin tu cuti hari pekerja.

  Sampai hotel check in, angkat barang, makan nasi dulu, lepak jap, sebelum maghrib turun swimming pool sebab adik nak swim, dia sorg jelah swim, sebab akak tak pandai langsung swim, HAHAHAHA, so layankan jelah adik, sementara nak tunggu maghrib baru nak round wakaf che yeh lepas tu makan malam dengan mak su, sebab hotel kitaorg jauh , so mak su dtg wakaf che yeh.

  
Tgk panjangkan meja, hahaha, family campur dgn kawan mak su lagi

Sambut birthday mak su 💋💋💋


Second Day

  Hari kedua lepas diaorg breakfast dekat hotel , dalam pukul 10 mcmtu , kami gerak ke Kopitiam Kita, sebenarnya aku plan dan craving sangat nak makan roti titab sebab dekat twitter ke ig asal org pergi kelantan je mesti diaorg suggest pergi kedai ni sebab mmg sedap gila dan kedai ni one stop centre makanan kelantan. Disebabkan hari minggu , tambah pulak dengan cuti dekat dua jam jugak la makan dekat situ, sabar jelah akak.



Image result for roti titab kota bharu
Gambar ehsan google sebab tak tahu gambar hilang mana 👻👻👻
  Lepas gi Kopitiam Kita terus pergi hotel mak su sebab mak su balik hari tu so sebelum mak su balik , mak su ajak pergi Wakaf Siti Khadijah , shopping , hahaha, cakap bab shopping confirm la tak cukup tangan beli barang.





 Puas hati pusing wakaf siti khadijah sebab semua benda ada, kitaorg banyak beli keropok , sos, beras pulut, pulut hitam , ahh that usually thing my parent will buy, as same as we go to Padang Besar, urghhh, i can remember anything they want to buy. HAHAHAHA.

My phone are really usefull for this trip because WAZE, ahhh geram gilaaa , sebab Gps kereta tak boleh guna rosak, panas gila phone so tak banyak gambar 😭😭😭 next time kalau pergi trip kena beli kamera baru, HAHAHA.

  Lepas dah habis pusing , terus pergi Bachok sebab nak pergi rumah mek a.k.a roomate, jauh jugak la dari Kota Bharu sejam lebih , may be, tah tak ingat sangat, tapi best sebab dalam perjalanan dapat jamah mata dengan pemandangan yang indah sangat, Ya Allah seriusly, bersyukur sebab dapat pergi sana. Rumah mek depa pantai dan dekat sangat-sangat, panas yes i admit that but still best gilaa sebab i really love beach , dia punya pasir Masyaalah lembut sangat sampai rasa nak bawak balik je rumah. Mak mek buat nasi kerabu, tapi tkde gambar sebab phone tgh charge dlm kereta, pity me.

  
Pantai depan rumah mek

  Balik dari Bachok ada lagi masa sebelum maghrib, kitaorg pergi Pantai Cahaya Bulan , cuma jalan-jalan , tengok org main layang-layang, angin kuat sangat dekat sana, dapat lepak kejap ja sbb dh nk maghrib.


 Sebelum balik hotel kitaorang singgah jap Masjid dekat Kota Bharu sebab teringin sangat nak solat dalam tu.

Depan masjid




  Lepas habis solat, balik hotel, rehat jap , lepas tu dalam pukul 10 lebih baru turun makan sebab lapar gila, makan area Wakaf Che Yeh, lepas masuk lagi wakaf che yeh , shopping apa yg patut, sebab last day , esk dah nak balik, dah semua org penat, balik hotel then bummm tidur.



Last Day


  Check out pukul 12 kitaorg kena check out, dari hari first lagi aku perasan tepi hotel ada Professor cendol, biasa la dgr pasal cendol ni sebab mek selalu sebut, and aku tak expect smpai tepi hotel so sebelum balik , wajib la makan dulu.

  


  Image result for professor cendol wakaf che yeh


  Rasa dia boleh tahan la sedap dia boleh refill lagi tau tapi ikut kepada apa yang kita order sebelum tu.


 Lepas makan cendol ,makan nasi sup daging, tapi aku tak ingat la dekat mana sebab abg yang bawak dia biasa makan dekat situ, rasa dia boleh tahan sedap. Isi perut dulu sebelum gerak ke destinasi terakhir iaitu Rantau Panjang.

  Rantau Panjang banyak shopping je, tapi panas gila sampai tak tahan, balik dari situ terus selsema, demam. Lepas shopping singgah jap Masjid Beijing, aku teringin sangat nak pergi masjid ni sebab kawan yg dkt Kelantan selalu sebut masjid ni so aku curious nak tahu best ke, tapi mmg best dalam tu, macam dalam zaman cina purba.



 Okay lepas solat terus balik penang, best la pusing Kelantan ni sebab dah lama nak pergi tapi selalu tak ada masa free, yelah semua study, tak ada masa yang betul-betul free, trip ni abah takada sebab abah ada dekat laut, kitaorg kat darat, hahaha tapi dalam satu negeri, ngengehngeh, okay la nanti ada masa , aku update trip yang seterusnya , Assalamualaikum.

  

Comments

Popular posts from this blog

Programme Visual Culture Studies Uitm

Jgn GIVE UP !

Story of Life